Merkityskirjat Terhi Kangas Luovan yrittäjän unelmista totta. HYVÄÄ TEKEVÄT
LASTENKIRJAT

Merkityskirjat

Tarinoita lapsille – ja hyväntahtoisille yrityksille.

Merkityskirjat on hyvää tekevä kirjakustantamo, joka aloitti toimintansa vuonna 2017 Toteuttamo Verbaalin aputoiminimenä. Omaksi yritykseksi se erkaantui toukokuussa 2018, kun kokemukset esikoiskirjasta olivat antaneet meille tekijöille varmuutta siitä, että Merkityskirjojen omat siivet kantavat. Superlahjakas yhtiökumppanini Anna Aalto on kirjojemme kuvittaja & taittaja.

Merkityskirjojen kautta toteutuu meidän yhteinen pitkäaikainen lastenkirjaunelmamme. Teemme omaa lastenkirjasarjaa hyvin poikkeuksellisella tavalla, sillä jokaisesta myydystä kirjasta tilitämme peräti seitsemän euroa kirjan järjestökumppanille, joka työskentelee kirjan teeman maailmassa.

Liiketaloudellisesti ajateltuna tässä kustannusmallissa ei olisi mitään tolkkua ilman uudenlaista yritysyhteistyötä, jonka olemme synnyttäneet kirjojemme ympärille. Kirjasarjan mahdollistajia ovat Merkityskummit, joiden tuella voimme painaa nämä varainhankintatuotteina toimivat lastenkirjat laadukkaasti meitä lähellä, suomalaisena painotuotteena.

Merkityskirjat on meille osakkaille ainutlaatuinen mahdollisuus valjastaa pitkä kokemuksemme markkinoinnin ja viestinnän suunnittelusta lastenkulttuurin hyväksi. Merkityskummilla on lisenssioikeus kirjamme hahmoihin, jotka mielellään tarinoivat eettisesti toimivan kummiyrityksen viestinnän ja markkinoinnin tukena.

Hyvinvointikeskus Fressi on ottanut Merkityskummin palvelut hyödykseen kaikkein kokonaisvaltaisimmin, sillä Helga ja Helmeri ovat vuodesta 2019 lähtien olleet Fressin lapsiparkkien toimintaa ohjaavia maskotteja. Merkityskirjat tuottaa kuukausittain tarinallista sisältöä Lasten Fresseihin, ja suunnittelee lapsiparkeissa käytettävien touhupassien teematouhut ja materiaalit. Kirjasarjamme isämies bloggaa myös Fressi Olo -blogissa.

Tervetuloa seuraamaan Merkityskirjoja Facebookiin ja/tai Instagramiin.

Merkityskirjat Instagramissa

Ensimmäinen (etä)kouluvierailu Helga ja Helmeri ilmastoagentteina -kirjan innoittamana. Lasten kysymykset ovat kyllä ihan parhaita. Oletteko löytäneet kirjasta virheitä? Oliko kirjan tekeminen raskasta? Oletteko käyttäneet paljon mielikuvitusta? Miten Anna (kuvassa vasemmalla) on oppinut niin hyväksi piirtäjäksi?

Toivottavasti pystyimme antamaan lasten omaa luovuutta ja ajattelua tukevia vastauksia Kärpäsen koulun ihanille ykkösille, sillä lopulta juuri se on tämän homman suola ja pippuri. 💞 Oli myös aivan ihanaa kuulla lukijapalautetta. Kuulimme muun muassa, että moni lapsi oli Helgan tavoin tehnyt mahtavia kirppislöytöjä - ja yhdessä totesimme, että se jos mikä on suuri arkinen ILMASTOILAHDUS. 🍀 Lasten mielestä tämä tarinaa varten synnyttämämme uudissana oli erittäin onnistunut, mikä tietysti ilahdutti meitä kovasti. 😍

#ilmastoilahdus #ilmastoagentit #lastenkirjatesiin #kirjailijavierailu #dowhatyoulove
...

26 1

Merkityskirja on yhteisöllinen lastenkirja, mikä tarkoittaa, että kirjoja on ollut kanssamme tekemässä upea joukko lastenkirjojen ystäviä ympäri Suomea. Niin myös uusimman Helga ja Helmeri ilmastoagentteina -kirjan kanssa.

🍀 LUOVAT MERKITYSASSISTENTIT ESITTELYSSÄ 2/9: Kiviahon perhe Tampereelta 🍀

Hovilaisen perhe suosii sisustuksessaan kierrätyshuonekaluja, joita löytyy myös lastenhuoneesta. Kaapisto sekä kaunis ja käytännöllinen laatikosto, johon mahtuu paljon tärkeitä aarteita ja leluja on saatu ”lahjoituksena” tamperelaiselta Kiviahon perheeltä, johon kuuluu kolme ihanaa lasta: Toivo, Lahja ja Rauha.

Myös Kiviahot hankkivat Hovilaisten tavoin kotiinsa tavaroita ja huonekaluja mahdollisimman paljon käytettyinä. Erittäin harvoin ostetaan mitään uutta.

Tarinaamme ikuistetulla laatikostolla on tällainen upea tarina, jonka kertoo perheen äiti Anna: ”Tampereella yhdessä pienessä päiväkodissa tehtiin iso remontti, jonka yhteydessä kaikki huonekalut uusittiin. Pelastimme roskalavalta ihania umpipuisia huonekaluja ja maalasimme ne uuteen uskoon. Tämän ison laatikoston yksi laatikko oli rikki, joten näppärä isäntä rakensi laatikon tilalle luukun, jonka takana on tällä hetkellä kännyköiden latauspiste.”

Wau, mitä arjen innovatiivisuutta. Vanhaa voi aina modernisoida kekseliäästi ja rohkeasti kokeillen!

Nämä kierrätyshuonekalut löytyvät kuvittaja-Annan piirtäminä lastenhuoneesta tarinamme sivuilta 3 ja 5.

#joukkoluovuus #ilmastoagentit #ilmastoilahdus #kierrätys #greenlahti #ympäristöpääkaupunki
...

13 0

Tässä tuleekin melkoisen ihastuttava tarina kerrottavaksi. 💚 Kuvan aurinkoinen nainen on Asikkalan kunnanjohtaja Rinna Ikola-Norrbacka. Hän kävi tänään noutamassa meiltä melkoisen suuren kirjaerän.

Rinnan oma tytär sai joulun alla 2018 koulusta Merkityskummimme @vaaksynlaakarikeskus lahjoittamana oman Merkityskirjan Helmeri Hessunpoika löytää lajinsa. Rinna oli äitinä erittäin vaikuttunut. Siitä lähtien Rinna on seurannut tarinaamme ja lasten kanssa on innolla luettu kirjojamme. 💞

Kun Kestävä Lahti -säätiössä (jonka hallituksessa Rinna istuu) esiteltiin painotuoretta Helga ja Helmeri ilmastoagentteina -kirjaa, teki Rinna nopean päätöksen. Myös ympäristöpääkaupungin @greenlahti2021 naapuri lahjoittaisi tämän ympäristökasvatusta tukevan uniikin Merkityskirjan omille ekoilleen. Aika mieletön juttu, eikö vain? 🍀

Asikkalan Merkitysostoksen myötä meidän kustantajan kirjavarasto on käytännössä TYHJÄ (vaikka julkkareista on alle kaksi viikkoa). Onpahan huikea homma! Muutamia kirjoja vielä saatavilla Kauppakeskus Trion Palvelutorin Lahti-Pisteessä ja Booky-verkkokaupassa (niin kauan kuin kirjan tiedoissa lukee pikatoimitus! Sillä sitten kun järjestelmän toimitusaika muuttuu pidemmäksi, on Bookyn varasto tyhjä eikä meillä ainakaan tällä hetkellä ole lähettää täydennystä. Uusintapainosta harkitaan.) #asikkala #ympäristöpääkaupunki
#ilmastoagentit #ilmastoilahdus #kirjalahja
...

41 3

Lahden kaupungin ympäristökasvattaja Emma @emmmarja kävi tänään hakemassa toimistoltamme Helga ja Helmeri ilmastoagentteina -kirjoja laatikkokaupalla ympäristökasvattajille ja -mummoille! Ja katsokaapa tätä logististista @greenlahti2021-ratkaisua: lainattavan laatikkopyörän kyydissä kulkee ympäristöystävällisesti isompikin rahti. 💚 #ympäristöpääkaupunki #laatikkopyörä #lahti #ilmastoagentit #ilmastoilahdus ...

34 2

Merkityksellistä ystävänpäivää! ❤️

Tänään onkin mainio päivä aloittaa uusien ilmastoagenttiystäviemme esittely. Merkityskirja on yhteisöllinen lastenkirja, mikä tarkoittaa, että kirjoja on ollut kanssamme tekemässä upea joukko lastenkirjojen ystäviä ympäri Suomea. Niin myös viikko sitten julkaistun Helga ja Helmeri ilmastoagentteina -kirjan kanssa. Rumpujen pärinää ja ilotorvien törinää, nyt aloitetaan esittelysarja...

🍀 LUOVAT MERKITYSASSISTENTIT ESITTELYSSÄ 1/9: Hovilaisen perheen elävät esikuvat 🍀

Hovilaisen serkkuperheen jäsenet ovat saaneet nimensä ja ulkonäkönsä aivan oikealta lahtelaisperheeltä. Julkaisimme keväällä 2020 etsintäkuulutuksen, jossa perhemuotoa tai kokoonpanoa ei ennalta rajattu, mutta tarinan kannalta oleellista oli, että ainakin yksi lapsista olisi jo hieman isompi, noin 5-6-luokkalainen ja joku häntä pienempi. Kenenkään perheenjäsenen sukupuolella ei ollut tarinan kannalta merkitystä, joten valintakriteereitä ei sen suhteen asetettu.

Kirjaan päässyt perhe arvottiin kaikkien hakukriteerit täyttävien keskuudesta. Arpaonni suosi Hovilaisen perhettä, jonka Mico-poika oli tuolloin viidesluokkalainen ja pikkusisarukset Siiri ja Joel ovat häntä pienempiä. Lisäksi perheeseen kuuluu äiti Miia ja isä Jarno.

Miia-äiti kertoo perheestä näin:

”Perheessämme lapset ulkoilevat paljon: pihapiirissä, ulkoleikkipaikoilla ja metsässä. Suosimme kierrättämistä. Lähes kaikki mitä voidaan, ostetaan käytettynä ja meille tarpeettomat tavarat ja vaatteet myydään kirpparilla tai lahjoitetaan eteenpäin. Marjoja kerätään syksyisin pakkanen täyteen ja osa mehustetaan. Samoin sienet, raparperit ja omenat kerätään talteen ja käyttöön. Kalassakin käymme aina, kun vain sää suosii ja aikataulut antavat myöden.

Roskia lajittelemme ahkerasti ja erilaisiin siivoustempauksiin (kuten World Clean Up Day) osallistumme koko perheen voimin. Veden ja sähkön maltillista käyttöä vielä harjoitellaan, varsinkin lasten kanssa. Lapsilla on luontainen kiinnostus luontoon ja ympäristöön. Onneksi koulussakin tätä kiinnostusta erinomaisesti ruokitaan, joten kotona saadaan usein hyvät keskustelut aikaiseksi myös ympäristöasioista.”

#joukkoluovuus #ilmastoagentit #ilmastoilahdus
...

12 0

"Ihana kirjayllätys meidän pienille ekaluokkalaisille! Tästä ympäristöaiheista lukemista viikonlopuksi kotiin! 💚"

Lahden Kariston koulun Tiina-ope @tiinatytti lähetti meille tuoreen kuvaterveisen perjantaipäivän iloksi. @greenlahti2021:n kirjatervehdykset alkavat siis löytää lukijoitaan. Onpa ihanaa! 🍀 #ilmastoagentit #ilmastoilahdus #greenlahti #yhteisöllinenlastenkirja
...

32 2

Arvonta on päättynyt! 🍀 KIRJAPAKETTIARVONTA YSTÄVYYDEN KUNNIAKSI! 🍀

Merkityskirja on täynnä ihania joukkoluovuudella syntyneitä yksityiskohtia. Lahtelaisen sanataiteilija Lealiisa Kivikarin pieni, mutta merkityksellinen panos näkyy iloksemme juuri ilmestyneessä HELGA JA HELMERI ILMASTOAGENTTEINA -kirjassa.

Lealiisa antoi sataman laivakaunottarelle nimen ja lausui viime lauantain Mielikuvitusjulkkareillamme jopa laivalle riimittelemänsä runon kulttuurivieraanamme. ⚓ 💚

Ystävänpäivänä 14.2. klo 20 sulkeutuu tämä uniikki kirjapakettiarvonta. Kaikkien kuvaa kommentoineiden kesken arvomme Lealiisan ystävänpäivään erityisen hyvin sopivan Rakkaudelma-runokirjan ja tietysti meidän painotuoreen uutukaisen. Ihania lukuhetkiä siis luvassa sekä lapselle että aikuiselle! 👪

#merkityskirjat #rakkaudelma #ilmastoagentit #ilmastoilahdus #ystävänpäivä #arvonta
...

35 20

PARHAAT JULKKARIPALAT -tallenne, osa 7. 🍀

On tullut aika päättää tämä ympäristöystävällinen puolituntinen kanssanne Helga ja Helmeri ilmastoagentteina -kirjan julkkareiden parissa. Lämmin kiitos juuri SINULLE mukana olosta! 😍

Tämä viimeinen kuvatervehdys ei tulekaan kotisupaltani, vaan pinkaisin kissamaisen sulavasti Lahden Palvelutorille kauppakeskus Trioon.

Jos perheessänne ei satu olemaan lahtelaista ekaluokkalaista, mutta haluaisitte kirjan ikiomaksi, voi sen käydä ostamassa Palvelutorin Lahti-Pisteestä hintaan 19,90. Lahti-Piste on avoinna arkisin 8-18. Samalla voi tutustua Palvelutorin monipuolisiin palveluihin, on kuulkaa todella hieno paikka!

Jos virustilanne olisi sallinut, olisi julkkarit vietetty Palvelutorin lavalla, joten paikat on käyty toimiviksi todistamassa. Siellä voi vaikka lainata ompelukonetta, jos ei omista sellaista, mutta haluaisi esimerkiksi korjata jonkin vaatteen uuden ostamisen sijaan.

Jos et ole lahtelainen, mutta haluat kirjan omaksi, niin kannattaa suunnata Merkityskauppiaamme verkkokauppaan @bookyfikirjat . Sieltä näitä löytyy, kuten myös kolmea aiempaa Merkityskirjaa. 📚

Nyt toivotan teille kaikille mitä parhainta lauantaipäivän jatkoa. Ulkoillaan, leikitään, luetaan ja nautitaan kiireettömästä yhdessäolosta!

Minä olen Siippo Superkisu, teidän kaikkien ja yhteisen ympäristömme ylin ystävä. 💚
...

10 0

PARHAAT JULKKARIPALAT -tallenne, osa 6. 🍀

Mahtavat mielikuvitusjulkkarit täällä Siippo Superkisun kotisupalla alkavat olla jo lopuillaan, mutta vielä saan kertoa pari hienoa uutista teille ympäristön ystäville siellä ruutujen äärellä.

Jos perheessänne on lahtelainen ekaluokkalainen, tulette lähiaikoina saamaan Helga ja Helmeri ilmastoagentteina -kirjan koulusta ikiomaksi! 😍

Viimeisenä julkkarivieraana esittelen teille Ympäristöpääkaupunki Lahden @greenlahti2021 viestinnän asiantuntija ELINA FANTAN, joka hänkin on ollut alusta asti kirjaa suunnittelemassa. Annetaanhan vielä Elinallekin raikuvat aplodit! 👏

🍀 Elina, miksi kirjalahja annetaan jokaiselle Lahden ekaluokkalaiselle?

- On aika ikimuistoista olla ekaluokkalainen juuri ympäristöpääkaupunkivuonna. Tämän kirjan avulla sitä voi muistella vaikka vielä omien lastenlasten kanssa. Hyvä lastenkirja kestää aikaa. Moni ekaluokkalainen on tässä kohtaa vuotta jo oppinut – tai on juuri oppimassa – lukemaan itse. Haluamme ruokkia juuri lukemaan oppineiden lasten lukuintoa kirjalahjalla. Toki myös muut luokka-asteet voivat hyödyntää kirjaa osana opetusta, sillä tulemme tarjoamaan kouluille mahdollisuuden lukea kirjaa sähköisesti.

🍀 Onpa hienosti mietitty kokonaisuus ja onnea teille – tai siis meille – ympäristöpääkaupunkivuosi on saanut satumaisen upean alun. Elämyspuistot ja kaupunkisukset ja vaikka mitä hienoa. Mitä seuraavaksi tapahtuu?

- Jatkamme tietysti yhdessä tekemäämme hyvää työtä ympäristön hyväksi. Sivustolta www.greenlahti.fi voi käydä katsomassa mitä kaikkea tämä teemavuosi tarjoaakaan. Euroopan ympäristöpääkaupunki -nimityksen saaminen ei suinkaan ole tarinan loppu.

🍀 Paljastatko Elina vielä julkkariyleisölle oman suosikkikohtauksen tästä kirjasta?

- Lempikohtani kirjassa on ehdottomasti lasten vierailu täällä sinun kotisupallasi, johon nyt sain kunnian itsekin tulla. Miten mahdottoman etevä Siippo oletkaan ympäristöasioissa! Ihailen kovasti sitä, että haluat meidän kaikkien ymmärtävän, että voimme pienilläkin teoilla vaikuttaa ympäristön hyvinvointiin, eikä valintojen tarvitse olla ryppyotsaisia. 😀

🍀 Sanotaan, ettei kissa kiitoksella elä, mutta kiitos Elina, tuo tuntui hyvältä!
...

18 0