Ensimmäisen Lahen Firma Cupin voitto ja kiertopalkinto Oomille

(Turnaus järjestetään jälleen 16.8.2024. Lue alta pilottiturnauksen reportaasi ja tulosta pdf-esite tästä: Lahen Firma Cup 2024.)

Historian ensimmäinen Lahen Firma Cup pelattiin elokuussa 2023.

Paikallisen junioritoiminnan sponsoroinnin ja työyhteisöjen liikunnallisen hauskanpidon yhdistävä höntsäfutisturnaus vietiin läpi viiden yrityksen voimin. Historiaa pääsivät kirjoittamaan Hakevuori, Kuusakoski, Savunpoistokumppani, Suomen Julkisivupuhdistus ja Oomi Energia.

Joukkueiden kokoonpanoissa jalkapallotaustat vaihtelivat suopotkupallon tuoreesta maailmanmestaruudesta (Kuusakosken maalivahti) vuosikymmenten takaisiin junnumuistoihin.

Ikähaitarikin venyi laajalle aina nuorista kesätyöntekijöistä ikämiessarjaan. Mukana oli ilahduttavasti muutama naisvahvistuskin, sillä myös sekajoukkueet olivat tervetulleita.

Liikunnallisen hauskanpidon kruunasi poutainen kesäsää. Aurinko lämmitti mukavasti Kuusakosken mustia retropelipaitoja, jotka oli kaivettu naftaliinista juhlan kunniaksi.

Vastustaja ojentaa auttavan käden Kuusakosken Ilpo Leppäselle.

– Kuusakoskella on viime vuosina harrastettu enemmän sählyä ja lentopalloa. Lahden toimistolla on myös pieni padel-porukka. Jalkapallo on ollut vähän paitsiossa, joten tosi hienoa palata yhdessä työkavereiden kanssa kuningaslajin äärelle, kertoi Ilpo Leppänen, jolla itsellään on vahva futistausta.

Kaveria ei jätetä – lainajoukkue pikaisesti kasaan

Paras osoitus turnauksen vakavuutta vierastavasta luonteesta oli Suomen Julkisivupuhdistuksen joukkue, jonka lainapelaajat eivät olleet koskaan pelanneet yhdessä. Yritys halusi lähteä mukaan turnauksen tukijaksi, mutta elokuun työtilanne esti oman kokoonpanon.

Lainajoukkueen pelaajia löytyi järjestäjän taustajoukoista, mutta lisäksi turnausorganisaatio soitteli viime hetkellä paikalliset jalkapalloseurat läpi, josko toimihenkilöistä löytyisi annos urheiluhenkeä ja heittäytymistä.

FC Lahden myyntipäällikkö Simo Kokkonen otti haasteen vastaan ja edusti Suomen Julkisivupuhdistuksen riveissä. Jo kahden pelatun ottelun jälkeen hän uskalsi antaa lausunnon uudesta tapahtumasta.

– Turnauksessa ilmapiiri on aina hirveän tärkeä. Lukuisista hymyilevistä kasvoista voi päätellä, että Lahen Firma Cup on onnistunut heti ensimmäisellä kerralla tekemään asioita oikein ja kaikki viihtyvät.

Suomen Julkisivupuhdistuksen maalilla otteluiden välissä pelattua rankkariskabaa torjui FC Lahden myyntipäällikkö Simo Kokkonen.

Kokoonpanossa edustusta Oulusta asti

Osallistujien joukossa oli useampi paikallinen yritys, mutta myös pari valtakunnallisesti toimivaa yritystä.

Yritysmaailman kuopuksena edusti Oomi Energia, joka syntyi keskelle korona-aikaa. Töitä on tehty ympäri Suomea niin, että osa työkavereista on edelleen tuttuja lähinnä Teamsin videokuvan kautta.

– Lahen Firma Cup aktivoi meidät kutsumaan jalkapallohenkiset oomilaiset Lahteen. Myös jälkipelisaunat Nosturissa ovat tähän loistava lisä. Pääsemme jatkamaan rentoa yhdessäoloa Vesijärven rantamaisemiin, fiilisteli Oomi Energian markkinointijohtaja ja joukkueen kapteeni Isko Lappalainen.

Lappalainen on itse Lahdesta, mutta joukkueessa oli kollegoita Oulusta, Tampereelta, Mikkelistä, Vantaalta ja Espoosta.

Oomin kapteeni Isko Lappalaisen pelityylinäytettä.

– Vaikka aikuisia ukkoja ollaan kaikki, niin kyllä Kisapuistoon saapuessa oli sellaista pienen pojan jännitystä ilmassa. Suuren urheilujuhlan tuntua suorastaan ja täällähän on kaikki viimeisen päälle: lounaat, musiikit ja asialliset kuulutukset, Lappalainen kiitteli.

Joukkueiden varsin vaihtelevat pelitaustat huomioiden ottelut olivat alusta asti hämmentävän tasaisia. Kaikki joukkueet pelasivat neljä 20 minuutin peliä ja puolessavälissä turnausta pidettiin rankkarikisat, jonka pisteet huomioitiin lopputuloksissa.

Turnauksen voiton vei Oomi Energia 14 pisteellä. Kuusakoski keräsi 12 pistettä, Suomen Julkisivupuhdistus 11 pistettä, Hakevuori 9 pistettä ja Savunpoistokumppani 7 pistettä.

Tuotot matkakassaan – juniorit ikimuistoiselle harjoitusleirille

Lahen Firma Cup on luottanut alusta asti paikalliseen osaamiseen. Turnausorganisaatio oli koottu FC Kuusysin T2010-2011 -joukkueen aktiiveista. Tomi Saarivirta (Tomin urheilukuvat) hoiti koko turnauksen ajan pelitilanteiden dokumentointia. Jannen lounaan hiilaripitoinen lounas nautiskeltiin stadionin katsomossa ennen pelien alkua.

Palkinnot olivat paikallista designia Vaahteramäen verstashuoneelta ja viestinnästä vastasi Toteuttamo Verbaali. Monia yrityksiä mukaan innosti konkreettinen varainhankinnan kohde.

Turnauksen tuotot ohjataan FC Kuusysin 12-13-vuotiaiden tyttöjen Espanjan-harjoitusleiriin, jolle lähdetään syyslomalla. FC Lahden myyntipäällikkö Simo Kokkonen tietää hyvin, miten arvokas kokemus ulkomaan leiri voi olla teini-ikäisille nuorille.

– Mikäs sen hienompaa kuin päästä televisiostakin tuttuun futismaahan yhdessä treenaamaan ja tiivistämään joukkuehenkeä. Aivan varmasti innostaa ja kannustaa tyttöjä jatkamaan liikunnan parissa! Tätä tavoitetta kaikki osallistujat tuemme ja näin todellakin kaikki voittavat, Kokkonen totesi.

Ensi vuonna Lahen Firma Cup kasvaa asteen – tai useammankin – isommaksi tapahtumaksi. Tervetuloa kaikki pilottiturnauksen joukkueet myös silloin sekä tietenkin uudet futiksennälkäiset haastajat!

Teksti: Terhi Kangas, Toteuttamo Verbaali
_____________________________________________

Lisää historian ensimmäisen Lahen Firma Cupin tunnelmia löydät turnauksen Instagram-tililtä sekä alla olevasta Tomin urheilukuvien kuvakollaasista.