Käsikirjoitukset Toteuttamo Verbaali

Käsikirjoitukset

Liikkuva kuva kertoo tuhansia sanoja – ja tunteita.

Videotuotannot ovat tulleet jäädäkseen yhä useamman yrityksen markkinointipalettiin. Eikä ihme, sillä liikkuva kuva on edukseen monessa sosiaalisen median kanavassa. Video on tehokas tunteiden ja tunnelman välittäjä.

Lyhytkin somevideo vaatii toimiakseen käsikirjoittamista. Jo parissa minuutissa on mahdollista kertoa tarina, jolla on alku, keskikohta ja loppu – aivan kuten Aristoteles aikoinaan ohjeisti.

Toteuttamo Verbaalin ensimmäinen käsikirjoitusprojekti oli neljän Kohti Raksaa -somevideon sarja Lahden Messuille vuonna 2017. Tuossa videosarjassa myös esiinnyn reportterina videolla, joten tarvittaessa voin ottaa paikan myös kameran tallentavalta puolelta.

Seuraavaksi toteutusvuorossa oli jo huomattavasti suurempi videotuotanto: Sinfonia Lahden Taidetestaajat-ohjelman materiaalipankkiin tehtiin Erään fagotin tarina, jonka pituus on yli 20 minuuttia. (Voit katsoa videon täältä.) Se ei suinkaan ole somevideo, vaan tarkoitettu kasiluokkalaisille konserttiin tulijoille opetusmateriaaliksi, joka katsotaan koulussa ennen kulttuurivierailua. Videon kesto ja luonne on tärkeä määritellä aina käyttötarkoituksen mukaan.

Sinfonia Lahdelle olen käsikirjoittanut myös lyhyempiä tuotantoja. Vuoden 2018 Nuoret Solistit -konsertin yhdeksän vierailevaa tähteä esiteltiin konsertissa noin puolen minuutin videotarinoina ennen solistin esitystä. Mitä lyhyempi kesto, sen tärkeämpää on miettiä, miten sekuntit videolla käytetään. Superlyhyet solistiesittelyt nivottiin yhteen teemalla Yhdeksän sanaa suoraan sydämestä. (Yhden esimerkkivideon voit katsoa täältä.)

Hyvinvointikeskus Fressin 40-vuotisjuhlasyksyn markkinoinnin tueksi käsikirjoitin peräti kuusi erilaista somevideota, joiden kuvaustilanteet myös ohjasin. (Katso videot täältä.)

Videokäsikirjoitukset tulivat yritykseni palveluvalikoimiin hieman varkain. Kun ensimmäinen käsikirjoituskysely tuli, päätin vastata myönteisesti ja kokeilla. Tarinankerronta ja draaman peruskaari olivat jo hyvin hallussa. Hyvän tarinan lainalaisuudet ovat pitkälti samat formaatista riippumatta. Koska käsikirjoituksille on ollut kysyntää, olen myös opiskellut käsikirjoittamista työn ohessa, jotta töitä ei ohjaisi pelkkä mutu-intuitio.

Jos videototeutus kutkuttaisi, mutta tuotantokumppania ei vielä ole tiedossa, voit hyvin ottaa ensimmäiseksi yhteyttä Toteuttamo Verbaaliin. Kumppaniverkostostani löytyy videoille myös tekniset toteuttajat: kuvaajat, editoijat, musiikin tekijät ja graafikot.

Kyllä Aristoteles tietää.
Tarinalla pitää olla alku, keskikohta ja loppu.